Aksjer og aksjehandel

Å spare i aksjer har historisk sett vist seg å være en god spareform. Aksjehandel spekulasjon kan dessuten gi deg et helt nytt levebrød. CFD-handel er den nye formen for aksjehandel, og det er helt uten gebyrer og avgifter.

aksjer aksjehandel cfd

Aksjer og CFD: Aksjer kan kjøpes direkte, eller man kan handle derivater og på den måten oppnå giringseffekter. Dette er risikabelt og forutsetter at man har satt seg inn i hva dette innebærer. For mer informasjon og en demonstrasjon til hvordan dette fungerer i praksis kan man benytte en nettmegler som tilbyr gratis handelskonto.

29. april 2024 av Tjen penger på nett / Arbeid

Aksjer er andeler i et aksjerselskap. Eier du 51% av aksjene i et aksjeselskap, eier du også 51% av selskapet.

Et selskap kan være delt inn i mange eller få aksjer. For eksempel er noen selskaper delt inn i bare en håndfull aksjer, mens andre selskaper er splittet opp i flere millioner aksjer.

Prøv aksjehandel gratis og uten risiko

For å handle aksjer må du benytte en nettmegler. I tillegg kan det være lurt å velge en nettmegler som tilbyr gratis demo slik at du kan øve deg før du begynner.

Aksjehandel innebærer risiko, la det ikke være tvil om det, men det er kun hvis du handler med virkelige penger. For nybegynnere er det lurt å prøve en gratis demo, noen populære nettmeglere tilbyr dette.

Prøv gratis demo: Her er en liste over populære nettmeglere som har gratis demoer der du kan prøve aksjehandel, valutahandel og annen trading uten å risikere egne penger, og uten forpliktelser om å sette inn penger senere.

Hvor mye er en aksje verdt?

Verdien på en aksje fastsettes på bakgrunn av selskapet. Hvis selskapet er verdt 100 millioner kroner, og det er 100 aksjer, er en aksje verdt 1 million. Hvis selskapet kun er delt inn i 2 aksjer, er hver aksje i dette selskapet verdt 50 millioner.

Hva påvirker bevegelser i aksjekursen?

Aksjekursen - altså verdien på en aksje - er ikke stabil, men varierer i tråd med selskapets verdi. Eller mer korrekt - det er markedets vurdering av selskapets verdi som påvirker aksjekursen.

Det kan være mange grunner til hvorfor en aksjekurs går opp eller ned i verdi. Hvis selskapet får en ny kontrakt av stor verdi, vil ofte aksjekursen gå opp, men ikke alltid: Kanskje hadde markedet forspeilet at kontrakten skulle være mer evrdt enn det endelige utfallet - og i såfall går gjerne aksjekursen ned.

Aksjekursen går altså opp og ned som følge av forhold som berører selskapet. Det gjelder ikke bare direkte forhold omkring selskapet, men også utenforliggende faktorer. Børsen i helhet er med på å påvirke aksjekursen. Hvordan det går med økonomien er også relevant for aksjekursen.

Aksjeselskaper og økosystemer

Ikke noe aksjeselskap er en ensom øy, men de er i det nære eller fjerne knyttet til alle andre selskaper. Verdens børser er på en måte som jordens økosystem.

I naturen kan for eksempel et vulkanutbrudd påvirke økosystemer over hele verden. Hendelsen er lokal (vulkanutbruddet), men ringvirkningene er globale.

Verdens finansmarkeder påvirkes også av lokale, nasjonale og globale forhold. En lokal hendelse, som for eksempel en konkurs i ett selskap, kan skape globale ringvirkninger for aksjemarkedet, valutamarkedet, råvaremarkedet og andre finansmarkeder.

Siden ingen kan spå om fremtiden, er det umulig å spå med sikkerhet hvordan morgendagens aksjekurser vil være. Vi kan imidlertid analysere markedet, lage prognoser og sannsynliggjøre ulike scenarioer.

Hvordan vurderer man verdien av en aksje? Det finnes to måter:

  • fundamental analyse - hvor man ser på de underliggende forhold i selskapet i seg selv og markedet i sin helhet.
  • teknisk analyse - hvor man studerer kurshistorikk (fortiden) for å predikere fremtidig kursutvikling.

Teknisk analyse

Mange velger å bruke kun kun teknisk analyse, og ignorerer alle annen informasjon i markedet. Holdningen er at kurshistorikken speiler psykologen i markedet.

Noen mener at fundamental analyse er bedre, fordi man da ser på de faktiske forholdene. Det finnes argumenter for og imot alle finansielle analysemetoder, men teknisk analyse er en av de mest populære verktøyene vi har i aksjehandel.

Mange som driver med teknisk analyse driver såkalt daytrading, og handler kun intradag. Andre er eksponert langsiktig i aksjemarkedet. Så har man de som gjør begge deler.

Det forbløffer meg hvor dumme enkelte tradere er. De fleste blir ikke tradere for veldig lenge. Noen tar for stor risiko i forhold til kompetanse og forsvinner ut av markedet på ganske kort tid. Andre tviholder på aksjene sine selv om selskapet helt klart går i retning grusing eller konkurs.

Handle aksjer via CFD

CFD står for "contract for difference", eller differansekontrakt. CFD-er er et underliggende instrument, og du kjøper ikke selve aksjen - men et underliggende verdipapir som gir deg mange av de samme rettighetene.

Du kan handle aksjer i form av CFD-er i stedet for å handle aksjene fysisk hos en norsk nettmegler. Det gir deg mange fordeler, blant annet unngår du kurtasje og det er i det store og hele mye rimeligere å handle aksjer.

CFD-tjenester er populære nettmegler nå for tiden, og her kan man spekulere i endringer i kursene på norske aksjer, valuta, råvarer og mer gjennom CFD-er. Dette er et alternativ for den som er interessert i valutamarkedet og ønsker å handle aktivt.

Grunnen til at mange handler CFD-er generelt er at det er mulig å handle med høy giring. De har lave marginer på CFD-kontraktene sine, slik at du kan handle med små beløp og likevel ta i bruk strategier som ellers ville krevd ganske høyt volum.

Siden CFD-nettmeglere ofte hverken har kurtasje eller gebyrer på CFD-handel, blir det veldig billig å handle her. Spreaden mellom kjøp- og salgskurs er dessuten den mest gunstige på markedet etter våre undersøkelser.

Det er dessuten anledning for alle å se hvordan CFD-handel fungerer i praksis (helt risikofritt) gjennom en demo-versjon hos mange CFD-tjenester.

Her er noen steder hvor du kan handle CFD-er på internett. Husk at dette er risikabelt, og mange taper penger på denne type handel, så du bør være sikker på at du forstår risikoen før du begynner.

Starte bedrift

Starte bedrift

Når man er arbeidsledig er man i en situasjon som gjør det ekstra aktuelt å starte egen bedrift. Uten jobb og inntekt opplever mange en økt motivasjon til å tjene penger og skape sin egen arbeidsplass.

Tjene penger på internett

Tjene penger på internett

Her er småjobbene som hjelper deg å tjene penger på internett. Lær blant annet hvordan du kan selge digitale bilder til bilde-databaser, hvordan man starter en blogg som gir inntekter, og mye mer.

Import og salg

Import og salg (dropshipping via nettet)

Import og salg er ikke bare forbeholdt større grossister. Små aktører, selv arbeidsledige mennesker uten noe egenkapital kan begynne med dropshipping. Her er det penger å hente for de fleste.

Valutahandel

Valutahandel

Valutahandel gir deg muligheten til å tjene penger på svingninger i valutakurser. Handel med valuta er ikke så ulikt aksjehandel. Forskjellen er hovedsakelig at valutamarkedet har en del fordeler du ikke finner i de andre finansmarkedene.

Utvikle apps

Utvikle apps og tjene penger

Applikasjoner til iPhone, iPad, android-telefoner og andre smart-telefoner tok av allerede for noen år siden. Siden den gang har mange privatpersoner blitt veldig rike på apps. Det er lettere enn man skulle tro å utvikle applikasjoner, alt du trenger er en god idé - og så kan resten outsources.

Gratis penger

Outsourcing - Nesten gratis penger!

Jeg kan ikke fatte og begripe at ikke flere i Norge driver med outsourcing. Mulighetene er så mange, og det er så godt som gratis penger. Hvorfor ikke la andre gjøre en jobb som genererer inntekt for deg?